Als we spreken over een kindertehuis, doet dit vermoeden dat de kinderen in ieder geval een "thuis" hebben. Helaas is de praktijk vaak minder rooskleurig.
Lekkende daken, houtrot, keukens waarin je eigenlijk geen voedsel meer zou mogen bereiden vanwege explosiegevaar en gebrek aan hygiëne. Allemaal vaker regel dan uitzondering. En dan hebben we het nog niet over de sanitaire voorzieningen: vervallen gebouwtjes buiten het weeshuis waarin een 'gat in de grond' als toilet dienst doet. Voeg hier nog de extreem koude Bulgaarse winters aan toe en het plaatje is compleet.

 

Om van een tehuis een thuis te maken, zet de Stichting zich in om renovaties uit te voeren. Wij doen dit vanuit de gedachte dat een prettige leefomgeving bijdraagt aan een positief gevoel en daarmee aan de zelfontplooiing van de kinderen.

 

Voor we overgaan tot een renovatie spreken we uitgebreid met de directie van het tehuis en de aannemer. Bij deze gesprekken fungeert de altijd aanwezige Albena Matova (directeur NGO Tabitha Bulgaria in Sofia en onze partnerorganisatie) de rol van tolk. We stellen altijd een aantal harde voorwaarden zoals toestemming van de gemeente en garantie dat het tehuis nog minimaal 10 jaar open blijft. Daarnaast spreken we af dat de overheid altijd eigenaar blijft, ongeacht onze bijdragen.

 

Met onze renovatieprojecten voorzien we de tehuizen van de meest elementaire basisvoorzieningen: een dak dat niet lekt, een veilige keuken, sanitaire voorzieningen, CV, nieuwe plafonds, ramen, wanden en vloeren. Daarnaast vervangen we waar mogelijk de meest basale meubels. Denk hierbij aan vervallen bedden, matrassen, beddengoed en lockers.